Tips för optimal blomning

När hortensiorna i Endless Summer®-serien trivs så blommar de fantastiskt vackert och rikligt. Följande tips kan förbättra förutsättningarna.

Läge
Välj ett soligt och varmt läge och gärna med vandrande skugga på eftermiddagen. Ju längre norrut hortensiorna ska odlas, desto viktigare är läget.

Plantering i kruka
Endless Summer®-hortensiorna passar mycket bra att plantera i kruka. Det gör det enkelt att hitta en bra plats för dem, på altanen, terrassen, balkongen eller kanske vid entrén. Övervintra krukan frostfritt för att få en bra och riklig blomning även kommande säsong.

Vattning
Det bästa är att vattna rejält när det behövs än att vattna lite hela tiden. Det är helt normalt för plantan att sloka lite under, eller efter, en het sommardag. För mycket vatten kan leda till ett stort, vackert bladverk men få blommor.

Gödsling
Det är viktigt att tillföra näring för att få en riklig blomning. Välj gärna ett bra långsamverkande gödningsmedel och ge de planterade hortensiorna detta på våren eller tidig sommar. De hortensior som som odlas i kruka behöver regelbunden gödsling under säsongen. I norra Sverige bör man inte tillsätta näring efter mitten av augusti eftersom plantan måste hinna avmogna inför vintern. Tänk på att alltför mycket gödning ger ett stort bladverk men få blommor.

Beskärning
Klipp inte ner plantan! Om den klipps ner försvinner alla knopparna från fjorårsveden och det tar lång tid innan de nya knopparna på årstillväxten kommer. Putsa istället bara ev. döda grenar och gamla blomställningar på våren, när risken för frost är över.

Vintertäckning
Skydda plantan under vinterperioden under de första åren. Knopparna kommer tidigt och de kan därför ta stor skada av den sena vårfrosten. Täck plantan med skyddande lager av löv eller kompost.