17 september, 2015 | First Editions

Pressrelease om First Editions®


Buskar som sätter färg hela säsongen

Att se till bladverk mer än till blomning vid växtval är ett vanligt råd från skickliga trädgårdsskapare. Blad med fin färg, form och struktur ger nämligen spänning och liv hela säsongen, medan blommor är mer tillfälliga gäster i planteringarna. Kantgetris Cool Splash®, hortensia Light-O-Day® och rönnsumak Tiger Eyes® är tre favoritbuskar.

Cool Splash® är den första brokbladiga sorten av kantgetris, Diervilla sessilifolia. De mörkgröna bladen har en vit kant, som under våren inte är särskilt uttalad. Men så snart sommarvärmen kommer får nya blad en bred och lysande vit rand.

– Det vita inslaget ger busken en fantastisk lyskraft i olika typer av planteringar, till exempel i kanten av ett woodland. Cool Splash® är samtidigt en av våra bästa marktäckare och mycket lättodlad, säger Nils Andersen, VD på Splendor Plant.

Cool Splash® utvecklas till en ungefär meterhög buske med utbrett, rundat växtsätt. I juni-juli pryds den av små, gula, doftande blommor som lockar fjärilar. Busken trivs i sol-halvskugga i zon 1–4.

DiervillaCoolSplash11-5290-200x300
Diervilla sessilifolia COOL SPLASH® (‘LPDC Podaras’PBR)

 

Unik brokbladig hortensia

Även hortensia, Hydrangea macrophylla, Light-O-Day® utmärker sig genom ett vitt inslag i bladverket. De mörkgröna bladen har en tunn vit kant som gör sorten extra värdefull i olika växtkompositioner. Busken blommar dessutom magnifikt och länge under sensommar och höst.

– Rätt komponerade kan bladverk i olika nyanser och former stå för hela föreställningen i en plantering. Men det är klart att när en buske med snygga blad också bjuder på en praktfull blomning är det fantastiskt, säger Nils Andersen. Hortensia Light-O-Day® är en sådan fullträff. Blomställningarna är runda med små, fertila och kraftigt färgade blommor i mitten och en krans av större, sterila blommor runtom. De senare är nästan vita, med bara en svag ton av de fertila blommornas färg. Denna skiftar mellan blå och rosa beroende på jordens surhetsgrad. Lågt pH ger blå blommor, är pH lite högre blir blommorna rosa. Hortensia Light-O-Day trivs bäst i sol till halvskugga och i mullrik, något fuktig jord. Zon 1-3.

HydrLightODay058-4250-200x300
Hydrangea macrophylla LIGHT-O-DAY® (‘Bailday’)

 

Rönnsumak med dramatisk höstfärg

Tiger Eyes är en rönnsumak, Rhus typhina, med iögonfallande och exotiskt utseende. De stora och djupt flikiga bladen är till att börja med friskt gröna men övergår snabbt i guldgult. Purpurrosa bladstjälkar ger ännu mer färg och kontrast. På hösten blir det pampig final när bladverket slår till med fyrverkeri i orange och intensiva scharlakansröda toner.

– Rönnsumak Tiger Eyes är ett mycket lättodlat och elegant alternativ till andra gul- och flikbladiga växter. Den blir vackrast i full sol och klarar allt från fuktiga till torrare jordar, så länge de är väldränerade, säger Nils Andersen.

Tiger Eyes blir cirka 1,8 meter hög och lika bred. Busken är härdig i zon 1-3.

Rhus-typhina-´Tiger-Eyes´--056835--BA-300x200
Rhus typhina TIGER EYES® (‘Bailtiger’PBR)

 

Kantgetris Cool Splash®, hortensia Light-O-Day® och rönnsumak Tiger Eyes® ingår alla i First Editions®, en serie växter med fantastiska bladverk, överdådig blomning eller andra egenskaper som går utöver det vanliga.

 

Denna pressrelease gick ut via Mynewsdesk 2015-09-17.