20 september, 2018 | Så här jobbar vi!

Inköp knyter ihop säcken


På Splendor Plants inköpsavdelning jobbar Gunnel Henricsson och Annki Nilsson med att göra erbjudandet till kunderna komplett. När önskemålen sträcker sig bortom det som odlingarna kring Svanshall och Bläsinge lovar tar inköp vid.

Gunnel Henricsson
Gunnel Henricsson

För den oinsatta och för den som ser de imponerande odlingarna hos Splendor Plant kan en inköpsavdelning kännas överflödig. Vad kan kunderna tänkas vilja ha som inte redan växer på denna enorma anläggning? Den som å andra sidan har sett Gunnel och Anki, klipporna på inköp, in action under högsäsong förstår att här finns en hel del att göra!

− Man skulle förstås kunna säga att vi ska köpa in så lite som möjligt, egenodlat ska prioriteras, berättar hortonom Gunnel Henricsson som är inköpsansvarig hos Splendor Plant. Men inköp täcker ändå ca 40 % av det vi säljer. Vår uppgift är att lösa kundernas specifika behov. Det kan vara en sort som vi har i egen odling men inte i just den storlek kunden vill ha. Eller en ovanlig sort som sällan efterfrågas och därför inte är relevant för oss att odla. Eller så klart en riktigt stor beställning där våra egna plantor inte räcker − då kompletterar vi med att leta upp och köpa in önskade växter.

Odlingar Splendor Pant
När egenodlat inte räcker till tar inköp vid.

Plantorna som köps in kommer från Holland, Tyskland, Belgien, lite från Danmark samt från svenska kollegor. Hur jobbar då inköp för att veta vilket behov som finns: Är det direktkontakt med kunderna?

− Nej, kundkontakten ligger på säljarna så det handlar i stället om ett tätt samarbete mellan inköp och sälj här hos oss. Säljarna ser vad som fattas på en order, det vill säga vilka växter vi inte kan erbjuda från odlingen. Vi får en lista på dessa växter och där startar vår jakt på att så fort som möjligt hitta det kunden vill ha och skapa en komplett order, berättar Gunnel. Så för mig och Annki är det tät kontakt med leverantörerna som är den viktigaste kommunikationen utåt.

Precis som vi fick veta av Maria Brorsson, som är ansvarig för uppackning av inköpta växter, i senaste Nyfiken på är det snabbt in och snabbt ut som gäller för den här kategorin av växter.

− Ja, de ska försvinna snabbt eftersom det är ett specifikt önskemål och eftersom växterna levereras i säljfärdigt skick; de ska inte odlas vidare här hos oss. Vi kan få ordrar av anläggare som plötsligt tvingas skjuta upp sitt projekt och då kan vi förstås stå med en order som inte kommer iväg så snabbt som vi önskar.

Högsäsongen infaller för inköp under april till midsommar och sen kommer en topp till i september fram till november. Dessa månader är det fullt fokus på att hitta växter och på bästa sätt tillfredsställa kundernas behov.

− Under lågsäsong jobbar vi med all administration som inte hinns med under högsäsong. Statistik och uppföljning är jätteviktigt för att gå in i kommande säsong med bra kunskap om försäljningen. Vi gör spekulationsbeställningar under våren på sådant vi vet ganska säkert att det kommer behövas och där är statistiken ett viktigt redskap.

Det märks ett tydligt driv hos Gunnel så snart hon pratar om att hitta rätt växter till kunderna och om kontakten med leverantörerna.

− Det roligaste med jobbet är att det är så varierande. Och allra bäst känns det när kunderna sökt något alldeles specifikt och sedan blir riktigt nöjda med resultatet. Både jag och Annki bygger relationer med leverantörer vi litar på och vet lever upp till våra krav. Att utveckla kontakten med dem är en kul del av vårt jobb.

Årets andra högsäsong väntar för Gunnel och Annki. Hur perioden blir är svårt att förutse efter sommarens rekordtorka men säkert är att inköp kommer fortsätta axla rollen med att knyta ihop säcken hos Splendor Plant och bidra till ett komplett och högkvalitativt erbjudande ut till kund. ♦ ♦