Nils
Nils

”Nyfikenhet, uthållighet och envishet står bakom framgången”

Nils Andersen föddes i stort sett med trädgårdsspaden i handen. Med gröna fingrar och ett särskilt öga för det hållbara har han som VD för Splendor Plant byggt upp en av Skandinaviens största och ledande partiplantskolor.


Föräldrarna drev Ödåkra Plantskola under Nils uppväxt. Men att han skulle gå i deras fotspår och arbeta med växter var inte helt självklart. En av planerna var att studera till kiropraktor.

– Jag var så där som ungdomar är mest, visste inte riktigt vad jag ville bli men var sugen på att resa efter militärtjänstgöringen. Tack vare familjens kontakter fick jag jobb på en plantskola i Tyskland, och senare även i USA, säger han.

Utomlands väcktes ett djupare intresse av att arbeta med odling och han valde att studera vidare till hortonom på SLU i Alnarp. Som hortonom blir man expert på växtbiologi och är med och påverkar framtiden i hållbar riktning. Något som har kommit att bli Nils hjärtefråga.

– Mitt motto har alltid varit att om man ska göra något så ska man göra det rejält, annars kan man lika gärna strunta i det. Men det har förstås inte inneburit att man alltid har tagit den enkla vägen, skrattar han.

Nils äger Splendor Plant tillsammans med sina bröder Bo och Sven och förtaget har bland annat varit en av de starkast drivande krafterna bakom E-plantsystemet. Ett samarbete mellan svenska plantskolor och forskare som resulterat i en kvalitetsmärkning för svenskodlade plantskoleväxter.

– E-märkta växter är friska, pålitliga och odlingsvärda plantor som tål vårt tuffa klimat år efter år. Utvecklingen av E-plantor har varit viktig för hela vår bas och allt det vi tror på och arbetar för inom företaget, säger han.

Under Nils 40 år i branschen har han provat mycket, en del har fungerat, en del har resulterat i nya frågeställningar. Några viktiga pusselbitar föll på plats när han läste australiensaren Graeme Saits bok ”Nutrition rules”. Något som ledde honom vidare till att studera mikroliv i jorden för en amerikansk professor och senare utveckla en odlingsmetod som heter ”Odla med naturen®”.

– Odla med naturen bygger på ett helt nytt och hållbart sätt att odla proaktivt genom att bygga växter starkare från grunden. Vi är en av få aktörer i Europa som mäter markmikroliv och kan ta fram en åtgärdsplan för att återställa balansen i jorden, säger han.

Det ena ger det andra och 2015 drog Nils igång projektet att kompostera för att få ett slutet  cirkulärt system. Företaget började 2017 brygga så kallat kompost-te på fat upp till 3000 liter som extraherar och förökar upp goda mikroorganismer. När detta sprids ut på odlingarna gynnas det goda mikrolivet.

– Plantskoleodling tar hårt på jorden och vi har noggrant mätt vad som gynnar och missgynnar mikrolivet för att kunna återställa bördigheten, säger han.

Nils har utmanat branschen med sina idéer många gånger. Vilket han menar krävs för att få förändring och skapa en god utvecklingskurva mot en hållbar framtid. Men vilken är hemligheten bakom framgången?

– Inom denna bransch är uthållighet a och o. Det krävs också en nyfikenhet och en envishet, att inte ge upp. Belöningen får man när man ser att företaget växer, människorna på företaget växer och växterna växer.