4 oktober, 2018 | Odla med naturen

Seminarium om buxbom och jordhälsa


Seminarium 2018-10-02 DSC_0005 JoPo
Dagen inleddes med en teoretisk genomgång av Ida Larzenius och Nils Andersen.

Den 2 oktober hölls ett seminarium på Splendor Plant med fokus på hur man håller buxbom fri ifrån angrepp genom att förbättra jordhälsan. 18 deltagare med representanter ifrån Allerums pastorat, Höörs församling, Kulla pastorat, Höganäs församling samt Höllvikens församling var med under dagen.

Buxbomshäckar på kyrkogårdar är en del av kulturarvet och ger en tongivande karaktär. Tyvärr har många problem med angrepp av bland annat buxbomssot som gör att häckarna dör. Odla med naturen®, som är ett nytt koncept på Splendor Plant, arbetar med att stärka växter genom att förbättra jordhälsan istället för att behandla sjukdomar när de uppstår. Vi har visat att det går att rädda buxbom som angripits av buxbomssot genom att arbeta med naturen och få jorden i balans.

Dagen innehöll mycket teori om jordhälsa och om hur man kan förbättra de fyra parametrarna markkemi, mikroliv i jorden, biodiversitet och markfysik. En stor del av teorin handlade om det bortglömda men ack så viktiga mikrolivet i jorden.

Seminarium 2018-10-02 DSC_0011 JoPo
Kunder som köper större volymer av kompostte kan får den levererad i just denna tank. Ida visar hur man använder utrustningen vid utvattning av kompostte hemma på kyrkogården.

Besökarna fick även se hur man brygger och sprider kompostte och hur man gör en bra kompost i stor skala.

Seminarium 2018-10-02 DSC_0016 JoPo
Nils visade och berättade om produktionen av kompost i klassiskt höstväder.

Det blev en lyckad dag med många intressanta frågor och engagerade besökare som nog ser på jord på ett annat vis idag.

Seminarium 2018-10-02 DSC_0047 JoPo
Fikat värmde gott vid avslutningen av dagen.