28 oktober, 2016 | Nyfiken på!

Roligt i plantskolan i alla väder!


NYFIKEN PÅ! Vem är vi som jobbar på Splendor Plant och vad gör vi om dagarna? Under senhösten finns det tid att vara lite nyfiken på och se vad som händer i plantskolan och vilka vi som jobbar här är.

janne-jacobs

NAMN  Janne Jacobs.
GÖR  Säsongsanställd – Buskar i kruka.
SEDAN  Augusti i år.

Det går inte att missa Janne Jacobs ute i plantskolan hos Splendor Plant. Hennes gul mössa syns vida omkring bland höstklädda träd och buskar. Janne Jacobs kommer från Jeddeloh utanför Oldenburg i nordvästra Tyskland och arbetar som säsongsanställd på Splendor Plant sedan i augusti. Till Jannes stora glädje har hon fått förlängt och hon kommer tillbaka i februari nästa år för att jobba fram till sommaren. Hon trivs jättebra med sitt jobb i plantskolan, med sin vistelse i Sverige och inte minst med alla trevliga och hjälpsamma kollegor.

– Det kändes fantastiskt första dagen på jobbet när jag berättade att jag spelar fotboll hemma i Tyskland sen elva år tillbaks. Innan dagen var slut hade jag fått hjälp att anmäla mig till mitt första träningspass i Kullabygdens DFF, där jag spelar sen dess.

TRIVS MED ATT JOBBA UTE
Hos Splendor Plant ingår Janne Jacobs i ”Team Sara” som hon och hennes kollegor kallar sig. Sara Håkansson är kulturansvarig för prydnads- och bärbuskar i kruka och i hennes grupp jobbar Janne med allt som de olika säsongerna i en plantskola kräver: beskära och ansa buskar, kruka om och flytta plantor allteftersom de växer, vintertäcka och samla ihop krukorna inför vintern och till våren förbereda för en ny säsong. Alla delar av jobbet är kul enligt Janne och hon trivs väldigt bra utomhus i nästan alla väder.

– Jag gillar också att det är så avslappnat här jämfört med mitt jobb i Tyskland. Vi skrattar mycket och vi kan pusta ut mellan varven när det är mycket att göra. Nu när det börjar blir kallt ute är skönt att få komma inomhus för att fika och luncha så man kan värma sig med en kopp te.

I framtiden vill Janne Jacobs utbilda sig till yrkeslärare inom trädgårdsbranschen och hon ser jobbet på Splendor Plant som ett perfekt sätt att lära sig grunderna, förstå branschen och hela kedjan från ungplanta till säljfärdiga växter.

Janne ska ge sig tillbaka ut i plantskolan för höstbeskärning av prydnadsbuskar. Innan den gula mössan åker på igen undrar jag vilken som är Jannes favoritväxt:

– Alla växter som inte har taggar är mina favoriter, svarar Janne med ett skratt och beskriver inlevelsefullt hur ont det kan göra att beskära havtornsbuskar.

havtorn
Alla buskar utan taggar är Jannes favoriter. Dit hör inte havtorn!