8 mars, 2018 | Nyfiken på!

Rätt växt på rätt plats!


NYFIKEN PÅ! Audrius Zaibus gillar sitt jobb på Splendor Plant! Att jobba med lastning och lossning för lätt tankarna till tungt fysiskt arbete men Audrius tycker att jobbet mycket mer handlar om att tänka till och hitta bra strukturer för bästa logistiklösningar.

Audrius närbild
NAMN
  Audrius Zaibus
GÖR  Lastning och lossning på Orderplock.
PÅ SPLENDOR SEDAN  17 år tillbaka

Audrius pausar för lunch mellan körningarna i en period då Splendor Plant ännu andas i ett ganska lugnt tempo. Men det är inte många veckor kvar innan säsongen drar igång med intensiva arbetsdagar på lastning och lossning.

Under lågsäsong kör jag även ut leveranser men när säsongen drar i igång är det lastning och lossning på plats och all logistik kring det som gäller, berättar Audrius.

Han och hans fru har jobbat på Splendor sedan inledningen på 2000. De började på kortsäsong och har sedan rört sig runt i odlingarna i olika roller, vilket har gett dem en bra grund att stå på i företaget.

Jag har för mig att min första arbetsuppgift på Splendor var att sära på krukorna ute på fält som stått tätt under vinter, minns Audrius, som då inte hade någon erfarenhet av att syssla med växter.

Idag arbetar han fulltid med lastning och lossning och hans fru med orderplock. De kommer båda från Litauen men har nu sin hemvist i Höganäs. På frågan om hur det skånska vädret är jämfört med i Litauen konstaterar Audrius att klimatet är väldigt lika förutom en sak det blåser alltid i Skåne!

Audrius utstrålar en stark känsla för sitt jobb och det märks att han gillar utmaningen med logistiken när levande material som växter ska lastas. Det kan vara allt från höga träd på klump i varierande tjocklek till krukade buskar i olika storlek, barrotade rosor och små perenner som ska samsas i en stor lastbil.

Det är som att lägga ett gigantiskt pussel. Alla växter ska in i transporten i rätt ordning så att lossning på plats hos kunderna funkar smidigt och under hela processen är det viktigaste att inga växter skadas. Det roligaste med mitt jobb är just det där att tänka ut hur kedjan funkar som bäst hela vägen!

Vad är då det bästa med att jobba just på Splendor Plant?
− Det är kul att det är så blandat med folk här och att det finns andra anställda från Litauen. Det blir mycket skratt. Också är Splendor Plant ett väldigt fint och välskött område. Det är vackert här!

Finns någon favoritväxt?
Hemma i trädgården i Höganäs odlar Audrius gärna och helst pinus.

Jag har en bonsaitall som än så länge fått växa till sig men snart ska börja klippas och formas, avslutar Audrius för att hinna äta sin lunch innan eftermiddagen tar vid.