30 oktober, 2018 | Nyfiken på!

Rätt växt − och rätt man − på rätt plats!


NYFIKEN PÅ! Nyast på jobbet är Andreas Sahlqvist, Splendor Plants förstärkning i säljgruppen. Arbetsuppgifterna börjar ute med att lära känna odlingens alla intensiva led.

Andreas Sahlqvist Binda uåå trädNAMN Andreas Sahlqvist
GÖR  
Juniorsäljare
PÅ SPLENDOR SEDAN 
oktober 2018

Andreas Sahlqvist är nybakad trädgårdsingenjör, inriktning design, från SLU i Alnarp. Under Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero i augusti kunde man träffa honom vid inspirationsträdgården “Forest in a box”, Andreas läckra skapelse där besökaren fick titta in i en stor, svart trälåda för att på insidan upptäcka en rogivande skogsglänta.

Träffade Andreas var precis vad Nils Andersen, VD på Splendor Plant, gjorde. Växterna till “Forest in a box” var nämligen utlånade av Splendor Plant och Nils tog en lov dit under Trädgårdsfesten för att beskåda resultatet av Andreas arbete.

− Först kände jag inte igen Nils. Jag hade bara träffa honom en gång. Så jag hann beskriva lite vad som växte i “Forest in a box” innan jag insåg att var den någon som hade koll så var det Nils, säger Andreas med ett skratt.

Tycke uppstod, det ena ledde till det andra och från och med oktober ingår Andreas i säljgruppen tillsammans med Eva, Gunilla, Tobias och Sven.

−  Att ha blivit en del av Splendor Plant är fantastiskt kul. Jag ska jobba som juniorsäljare och vet inte riktigt ännu hur mina arbetsdagar kommer se ut. Än så länge gäller det bara att suga in allt nytt.

Andreas inleder sin anställning med sex veckor ute i odlingen. Just idag är han ute på K-fältet och binder upp unga träd. Han har också hunnit med beskärning, orderplock och diverse andra uppgifter utomhus. Där det händer just nu, helt enkelt!

Var det ett säkert beslut att läsa just trädgårdsdesign?

− Ja! Jag är estet med stort intresse för konst och design. Trädgårdsintresset vaknade ordentligt när jag gick en ettårig utbildning i ekologisk odling på Capellagården på Öland. Sen jobbade jag som fastighetsskötare under en period och läste mycket böcker om växter.

Dialekten avslöjar att Andreas inte är från Skåne, fast han nu står med båda fötterna i den berömda myllan. Örebro är hemtrakten och någon timme därifrån, norr om Gullspång vid Vänern, driver Andreas ett våffelcafé.

− Har man inget sommarjobb så får man skapa sig ett, därför öppnade jag Gäddvikens Våffelbruk med servering under sommaren. Där har jag också kunnat leva ut mitt odlingsintresse med en trädgård vid caféet.

Perspektiven på trädgård har ändrats under åren och nu ser Andreas ett nytt kapitel framför sig:

− Det blir mer fokus på prydnadsväxter när trädgården ska förskönas och jag ser mycket fram emot att jobba med och lära mig mer om alla olika växtkulturer som odlas här på Splendor.

Någon favoritväxt?

− Valnötsträd! De är så vackra året runt − ett mycket estetiskt träd.

Någon växt som inte kommer in i din trädgård?

− Ingen jag kan komma på sådär. Så länge rätt växt finns på rätt plats så är det fint. Jag minns en trädgårdsdesigner som valde att täcka marken runt en rododendron med kirskål, den trendiga brokiga varianten ‘Variegatum’. Det var kanske lite nytänk men det blev inget bra alls. Trots den lite mindre starkväxande sorten av kirskål hade den ingenting under en rododendron att göra − den tog över helt!

Dags att återgå till jobbet bland träden − det är några stycken som ska bindas upp. Andreas avslutar med att konstatera att han hamnat i en organisation som han gillar skarpt och han ser med spänning fram emot att komma in i säljgruppen. Rätt man på rätt plats helt enkelt!

Andreas binder upp träd