5 juli, 2021 | Nyfiken på!

NYFIKEN PÅ! Mångfald ger mig rikedom


NAMN:         John Moscoso

GÖR:            Kulturansvarig Rosor co, sticklingar och moderplantor

PÅ SPLENDOR SEDAN: 2013. Snart har jag 8 års-jubileum.

John och hans team är de som ansvarar för ros- och sticklingproduktionen. Både delarna är lika aktuella just nu här på Splendor Plant.

John kommer ursprungligen från Equador och han kom till Sverige på grund av den ”klassiska” kärleken. Högt upp i Andernas berg träffade han en svenska när han jobbade där som guide. Sedan 1995 har bopålarna stadigt stått i det bergfattiga Skåne men John trivs nog var än i världen han slår sig ner.     

Han är utbildad agronom men natur och växter har alltid intresserat honom. Hans genuina nyfikenhet och öppenhet för allt och alla, har också gett honom en enorm livserfarenhet.

Sticklingvagnar som ska flyttas från växthuset till Svanshall.
Beskriv ditt jobb

Jag är kulturansvarig för rosor i kruka, sticklingar och moderplantor. Vårt team gör alla Splendors sticklingar, cirka 700 000 sticklingar per år. En stor del av året går åt att skära, sticka och framför allt sköta de ömtåliga sticklingarna. Just nu är vi ett gäng på 10-11 personer som ska hinna med mycket och dessutom förbättra rotningsprocenten lite varje år. Jag gillar att planera, effektivisera, utveckla och förbättra – allt som ryms inom Lean-arbetet.

*Kulturansvarig på Splendor Plant innebär man är produktionsansvarig för specifika kulturgrupper.

Det bästa med att jobba på Splendor?

Mångfalden! Kunskapen, växterna, personligheter och många olika språk och kulturer – allt detta är en guldgruva för mig. ”I’m not here for the money – I’m here for the honey” säger John med ett stort leende.

Hur skiljer sig dina arbetsuppgifter över året?

Även det ger mig stor variation. Nu på sommaren är det full fokus på örtaktiga sticklingar. Vi börjar med dessa i slutet av maj och håller på till mitten av augusti. Barrsticklingarna tar vi i september-oktober och redan i december-februari skär vi vedartade sticklingar. Där emellan ska rosorna i kruka produceras och skötas inför utleverans till kunderna. Just nu är det otroligt vackert på våra rosbäddar. 

Du har sett många växter, vilken är din absoluta favoritväxt?

Prunus capuli från min uppväxt i Equador. ”Jag skulle säg att de motsvarar svenska fågelbär. Som barn klättrade jag högst upp i träden när jag hade gjort något busigt. Trädet gav mig skydd, goda bär och en underbar doft. Det var jag och turtur-duvorna som trivdes där uppe bland bären och grenarna.”

Ni som varit på besök på Splendor Plant och hört John engagerat presentera sticklingproduktionen, glömmer nog inte honom och hans stora hängivenhet för sitt jobb.