4 april, 2018 | Nyfiken på!

Med kärlek till naturen


NYFIKEN PÅ! Ellen Björk har varit med i Splendorsvängen ett tag. Under många år var det lastbil som gällde men nu är hon fast förankrad i odlingsbäddarna i ett härligt gäng som har kul på jobbet!

Ellen Splendor Plant Nyfiken På
NAMN
  Ellen Björk
GÖR  Ingår i Sara Håkanssons gäng som jobbar med prydnads- och bärbuskar i kruka.
PÅ SPLENDOR SEDAN  1982

Ellen anställdes 1982 i Ödåkra plantskola och var med då man endast var en handfull anställda och alla fick göra lite av varje, där behoven fannsVid den tiden hade bröderna Andersens föräldrar drivit plantskolan i drygt 20 år och gården i Svanshall användes bara för odling. Det skulle dock dröja ända till 1991 innan Splendor Plant bildades och grossistverksamheten helt tog över.

Efter en tid som alltiallo började jag köra minilastbil med transporter ut till privatkunder och sen blev det lastbil i många år även efter flytten till Svanshall.

Ellen berättar att det var mycket barrotat som gällde i början så lastning och lossning var inte lika knöligt och kritiskt då som nu när kruk- och klumpodlat i olika storlekar ska samsas i en lastbil. För 10 år sedan hoppade Ellen ner från förarsätet för att börja jobba i odlingen, först med perenner och sedan med prydnads- och bärbuskar.

Jag är naturälskare så jag trivs bra här där jag har växter och även djurliv, som rovfåglar, omkring mig. Vi är ett riktigt bra gäng som jobbar ihop med mycket humor och skratt. Det är kul att gå till jobbet varje dag!

Hemma har Ellen inte direkt en trädgård utan snarare rejäla ägor där naturen, med djur och växtlighet,  i mångt och mycket får leva sitt eget liv och hitta sina egna former.

Jag föredrar den avslappade engelska trenden och det syns hemma hos mig! Jag gillar hosta, ormbunkar, buddleja och klassiska lövträd men även annorlunda sorter som Quercus palustris ’Green Pillar’. Sen har vi de fina prydnadsgräsen förstås, betonar Ellen och minns hur bortgångna landskapsdesignern Peter Gaunitz så väl beskrev att gräsvipporna klappade honom på kinden och sa ”Hej då” när han strök förbi dem på morgonen.

Och det bästa med jobbet på Splendor?

Att vi har så kul och kan busa på jobbet, avslutar Ellen och ansluter till kollegorna bland massa ölandstokar i kruka.