23 maj, 2018 | Nyfiken på!

Högt till himlen!


NYFIKEN PÅ! Bland barrväxter och Färdig Häck jobbar Amilcar Santos Garay med Splendor Plants Färdig Häck®. Ett tungt men roligt jobb som gör besök på gym överflödigt. Bästa tiden, det är nu!

1-Amilcar Santos Garay
NAMN
  Amilcar Santos Garay
GÖR  Arbetar med barrväxter och Splendor Färdig Häck®.
PÅ SPLENDOR SEDAN  2016

Efter ett antal ”Nyfiken på” med anställda ute i odlingarna börjar rutinen sitta. Någonstans ute på ett fält långt bort håller intervjuobjektet till och det bästa sättet att hitta honom eller henne är att lyssna till skratten. För det skrattas väldigt mycket i teamen som gräver och håller ordning i de oändliga raderna av växter hos Splendor Plant. Amilcar Santos Garay är en del i gruppen som just nu gräver upp Färdig Häck för direkt försäljning till kund, utan mellanlandning i depån. Han kommer från El Salvador och är inne på sin tredje långsäsong.

Dagen till ära är det strålande sol och 26 grader varmt.

− Det här är som vintern i El Salvador. Äntligen kan vi jobbar utan massor med kläder som är i vägen och blir tunga när det regnar.

Amilcar jobbar ihop med Bengt, Kenneth och Saulis och trivs ypperligt!

− Jobbet är ofta tungt och slitsamt så det är viktigt att ha kul tillsammans − och det har vi! Det här är bästa teamet. Och de tunga lyften gör att man inte behöver träna på gym, konstaterar Amilcar.

Högt till tak, eller snarare högt till den klarblå himlen, är det utan tvekan i den här gruppen. Det jobbas, snackas, skrattas och samarbetas i ett gott arbetsklimat.

De maskiner som används på fältet är dels för att gräva upp plantorna dels till lukning av ogräs. Det senare tenderar dock att bli lukning för hand i stället eftersom det är det enda som ger riktigt bra resultat.

Färdighäck grävs upp med rätt form och storlek för att krukas in.
Färdig Häck grävs upp för maskin med rätt form och storlek för att krukas in.

 

Amilcar Splendor Plant
Amilcar trivs i vädret som påminner om vintern i hemlandet.

Förutom att plocka upp och kruka ordrar efterhand som de kommer in jobbar teamet med skötsel av barrväxter och Färdig Häck ute på fälten. Uppbindning, ansning och koll av kvalitet och tillväxt varvas med lukningen av ogräs. Det senare är inte favoritsysselsättningen låter teamet meddela.

I solskenet drar en skugga över Amilcars ansikte när han berättar att hans asylansökan inte är klar ännu. Det är tufft med ovissheten och väntan särskilt när allt faller på plats med livet i Sverige. Han får rejält med beröm av Bengt och Kenneth för snabbheten i att lära sig svenska och Amilcar kontrar med att det ju är de som lärt honom språket!

Vi avslutar som vanligt med bäst och sämst och svaret kommer snabbt:

− Bäst är vädret just nu, arbetskamraterna och i växtväg tuja. Sämst är regn och gummihandskar.

Det märks att det är dags att börja jobba igen för att hinna med ordertrycket nu när säsongen är i full gång så jag drar mig tillbaka över fältet och hör snacket och skratten tona bort i grönskan.

1-P1260999
Amilcar längst till vänster sedan Kenneth och Saulis och i hytten Bengt.