23 november, 2018 | Nyfiken på!

Det är utomhus som gäller!


NYFIKEN PÅ! För några år sedan kände Kenneth Paulsson att det var dags att göra någonting nytt. Den tanken ledde till att han idag står stadigt med stövlarna i Splendor Plants mylla.

NAMN Kenneth Paulsson
GÖR  
Kulturansvarig  barrväxter och Splendor Färdig Häck®
PÅ SPLENDOR SEDAN 
oktober 2012

Kenneth och hans grävkollegor sliter för dagen med en traktor som inte vill gå igång mitt ute på fältet med färdig häck. De andra i gruppen drar iväg för att hämta starkare laddare till traktorn, vilket ger Kenneth en stund över att prata.

− Idag gräver vi upp liguster som ska ut till kund, berättar han och pekar på raden av jord med uppgrävda gropar och buskar som står bredvid med säckinlindad rotklump.

Det går inte att ta miste på att Kenneths rätta element är utomhus. Hela han är en frisk fläkt. Ändå är det bara sedan han började på Splendor Plant 2012 som hans jobb har inneburit nästan konstant utevistelse.

− Jag jobbade på tryckeri i 24 år! Det fick räcka − jag var trött på att stå vid en maskin hela dagarna och bestämde mig för att byta bransch, berättar Kenneth.

Vägen dit gick via vuxenutbildning på Akademi Båstad och en grundläggande trädgårdsmästarutbildning med inriktning mot anläggning.

− Jag blev färdig julen 2011 och sökte då säsongsjobb på orderplock här på Splendor Plant. Sen blev det förlängning och snart började jag jobba ute i odlingen med träd och buskar.

Utomhus är som sagt bästa stället att vara på om Kenneth får råda och han trivs superbra med både grävjobbet och med sina kollegor. Hur hamnade han då i denna gruppen?

− Under våren 2013 var Bengt, dåvarande kulturansvarig för barrväxter och Splendor Färdig Häck® borta några dagar och då hoppade jag in. Sen blev jag kvar och vi valde dessutom att dela på kulturansvaret, Bengt och jag.

Kenneth med två av sina kollegor, Amilcar till vänster och Saulis på höger sida.

Än så länge grävs det alltså upp buskar till försäljning men så småningom går den arbetsuppgiften i vintervila. Då tar beskärning vid  för att bygga upp täta, välformade buskar i olika höjder.

− Det bästa med det här jobbet är just variationer under året. Vår och höst är det fokus på grävjobbet, på sommaren binder vi upp och sysslar med allmän skötsel och på vintern är det beskärning. Enda nackdelen med jobbet är väl att det är tungt för kroppen med alla lyft.

Finns en trädgård att själv odla i?

Kenneth berättar att han har ett hus med trädgård. Först tvekar han lite och ser mest ut som om den är en extra jobspost men sen lyser ett intresse igenom:

− Jag gillar bärbuskar och odlar bland annat vinbär och hösthallon.

Amilcar och Bengt kommer tillbaka med rejäla doningar för att få fart på traktorn. Den går igång direkt och därmed är det dags att avsluta en trevlig pratstund.