4 juli, 2018 | Nyfiken på!

Där proffsen jobbar!


NYFIKEN PÅ Asta Vedlugaite och hennes kollegor betar just nu av fält efter fält för att ta sticklingar på prydnadsbuskar. Som vanligt ute i Splendor Plants odlingar är humöret bland kollegorna på topp!

Asta Nyfiken På
NAMN
  Asta Vedlugaite
GÖR  Många olika saker inom både odling och orderplock
PÅ SPLENDOR SEDAN  2008

Positiv energi − det är tanken som slår en i mötet med Asta. Hon är på väg ut med sitt team efter lunch för att fortsätta ta sticklingar på prydnadsbuskar i kruka.

− Fast egentligen är det inte detta teamet jag tillhör, skrattar Asta. Jag ingår i barrväxtgruppen, men det blir inte många veckors jobb där per år utan jag hamnar där behov finns.

Asta har jobbat på Splendor Plant i 10 år och hela tiden rört sig mellan olika arbetsuppgifter, både i odlingen och på orderplock. Just nu är det fullt fokus på att ta sticklingar. I Vi är supercutters, ett tidigare avsnitt av Nyfiken på, berättar Astas kollega Solveiga om hur sticklingar tas på moderplantor.  Nu handlar det i stället om buskar i kruka, som senare ska gå till försäljning.

− Sticklingsförökning från moderplantor går superfort eftersom plantan inte behöver vara snygg efteråt; den ska ju inte säljas. Att ta sticklingar på prydnadsbuskar går långsammare och är både ett sätt att föröka sorten och att vårda buskarna och bygga täta, jämna exemplar till våra kunder.

För den som står bredvid går det superfort även här − att det är ett hantverk utfört av proffs råder det inget tvivel om. Det handlar om tusentals små nya plantor varje dag!

Är man trött på grönska efter en dag ute på fältet? Nej, inte Asta i alla fall som gärna grejar i sin egen trädgård. Hon kommer från Litauen och fick en helt ny erfarenhet av trädgård när hon kom till Sverige.

− Jag blev väldigt förvånad när jag förstod att man planterar gräs i svenska trädgårdar. För mig var det inget man odlar som prydnad. Men nu är Miscantus en av mina favoriter! En helt annan växt som aldrig kommer in i min trädgård är Pyracantha, de förstår jag mig verkligen inte på!

Det bästa med att jobba på Splendor?

− Alla trevliga kollegor och att jobba utomhus, kommer snabbt som svar och Solveiga, vice kulturansvarig för sticklingsförökning, fyller i:

− Asta är  jätteduktig och min högra hand!