31 augusti, 2017 | Nyfiken på!

Bästa praktiken gav kanonroligt jobb!


NYFIKEN PÅ! Christina Hjärpes entusiasm för sitt jobb går inte att ta miste på −  man får lust att byta med henne. Som nybliven trädgårdsingenjör har hon funnit sig väl till rätta på Splendor Plant samtidigt som hon ser en stor utvecklingspotential och massor att lära.

P1030046NAMN  Christina Hjärpe
GÖR  Vikarierande Kulturansvarig träd och solitärer
PÅ SPLENDOR SEDAN  Mars i år

Christina Hjärpe har läst till trädgårdsingenjör med inriktning odling på SLU i Alnarp. Efter många år på sjön längtade hon efter något nytt och började fundera på vad som lockade för framtiden.

− Arbete på sjön har den stora fördelen att man har långa lediga perioder, i övrigt var jag färdig med det livet. För mig handlade det om att hitta något som långsiktigt var värt att ge upp ledigheten för. Det har jag verkligen gjort! poängterar Christina.

För att förankra studierna i verkligheten sökte Christina praktik på Splendor Plant. Under åtta veckor fick hon prova på lika många arbetsuppgifter och hon beskriver det som bästa möjliga introduktionen.

− Det var suveränt att få prova på nästan allt! Jag antecknade och antecknade under de åtta veckorna och tyckte det var fantastiskt kul och lärorikt.

Solitärer på klumpNu arbetar Christina på ett vikariat som kulturansvarig för träd och solitärer på friland. Hon och hennes kollegor sköter om träd och buskar ute i odlingen, de planerar och sköter koordineringen för växtkulturen och ansvarar för klumpdepån. De stora plantorna kan bara grävas upp vår och höst, vilket gör att försäljning under sommaren sker via depån där rötterna står i klump.

− Jag tycker det här med logistik och försäljning är jätteintressant. Vi ute i odlingen måste tänka på hela kedjan, inte bara på hur trädet ser ut  hos oss på friland. Innan ett träd står planterar i någons trädgård eller i en offentlig plantering ska det säljas, packas och transporteras och det måste tåla hela den hanteringen och fortfarande vara snyggt.

Christina läste en kurs i hållbarhet med fokus på odling och på vad i äter och hon är intresserad av hur vi bör leva i vardagen för att må bra på lång sikt. Att jobba utomhus ser hon nästan alltid som en fördel − det är inte många stunder på året som känns för eländiga att vara ute på.

− Det är väl de där dagarna då det ösregnar precis när vi beskär höga träd och står med armarna uppåt. Hur bra kläder vi än har så rinner vattnet in i ärmen och fortsätter neråt, säger Christina och ler samtidigt stort så det verkar inte sätta några djupare spår.

P1020987Själv har Christina en trädgård vid sitt hus i Höganäs och försöker som alla vi andra i denna landsände att samsas med den eviga blåsten. Hon trycker på vikten av att skapa en tålig grund i trädgården med träd och buskar som tål vinden och skapar lä och lummighet. Vilken är då favoritväxten?

− Sorter som ändrar sig efter säsong, inte minst de som har vackra höstfärger. Alla rönnar till exempel. Sen är vårens lökar favoriter − det är ju då allting börjar igen, avslutar Christina!