19 juni, 2019 | Nyfiken på!

Med kunskap på djupet


NYFIKEN PÅ! Gunilla Nilsson sitter på en sån där avundsvärd kunskap som bara lång erfarenhet kan ge. Som innesäljare på Splendor Plant är hon en klippa för såväl kollegor som kunder.

Royal ship Dannebrog

NAMN Gunilla Nilsson
GÖR  
Innesäljare
PÅ SPLENDOR SEDAN 
1993

Sommaren 1993 fick Gunilla Nilsson sommarjobb på Splendor Plant. För att se hennes arbetsplats framför oss får vi tänka bort kontorsbyggnaden som finns i dag och i stället föreställa oss en liten röd bod någonstans där lastningen är idag. Där satt de få som jobbade inomhus på den tiden. Gunillas sommarjobb var utomhus och bestod i att skära sticklingar och plocka order. Fika och lunchpauser tog man ovanpå stallet i krukeriet.

− Det var mycket mer uppdelat mellan oss som jobbade ute och de som satt på kontoret på den tiden, berättar Gunilla.

Den aktuella sommaren väntade hon barn men var tillbaka på Splendor efter sin mammaledighet. Det blev några år ute i odlingarna.

− Det var en ovärderlig läroperiod då jag fick kunskap om hela sortimentet. Jag har inventerat träd rad upp och rad ner och arbetat fysiskt med alla våra växter. Den kunskap och känsla som det ger få man inte på annat sätt, konstaterar Gunilla.

Gunilla minns inte riktigt när övergången från att jobba ute och att börja på kontoret kom, men den inleddes i alla fall med att hon ryckte in och svarade i telefon och hjälpte till med andra administrativa sysslor vid behov.

− Jag hade jobbat på kontor och kunder skriva maskin, berättar Gunilla och skrattar till vid minnet av vilka andra tider det var.

Idag är Gunilla en mycket erfaren säljare med järnkoll på sortimentet. Kan det vara så att man så småningom blir mer rådgivare än säljare?

– Nja, att sälja är så klart alltid i fokus men när tiden finns är det kul att ha en rådgivande roll. Och det ligger ju i hela säljprocessen att hjälpa till att hitta rätt växt och en långsiktig lösning till varje enskild kund, säger Gunilla.

Det har visat sig vara av extra vikt i år då många sorter har tagit slut i hela Europa. Det råder helt enkelt brist på växter.

− Då gäller det att kunna lotsa kunden till att köpa andra sorter som löser samma behov vad gäller allt från pris till funktion och utseende på växterna. En fördel är att vi kan passa på att sälja sorter som inte riktigt fått fart tidigare – men så klart med fokus på att kunden ska bli nöjd, poängterar Gunilla.

Vad är då det roligaste med att jobba på Splendor Plant. Svaret kommer omedelbart:

− Växterna, kundkontakten och att hjälpa våra trevliga kunder till bra köp!

Gunilla har en stor egen trädgård som får stå tillbaka under vår och tidig sommar.

−  Där har vi väl nackdelen med det här jobbet – när jag vill vara i trädgården är det som mest att göra på kontoret. Men det ju en naturlig del av att arbeta med växter, konstaterar Gunilla

Favoritväxt är svårt att ringa in.

− Det skiftar med tiden och åldern. Perenner är förstås alltid roligt att pyssla med. Också gillar jag träd. Det är fascinerande hur de börjar som små, klena pinnar och sen är det plötsligt stora och ståtliga. Träden påminner en om hur snabbt tiden går, avslutar Gunilla sin korta paus innan högsäsongen på Splendor Plant åter kräver hennes fulla uppmärksamhet.