9 april, 2017 | Nyfiken på!

NYFIKEN PÅ!


Plantskolan vaknar till liv igen och det är hög tid att se vad som händer ute på fälten. På en av frilandsodlingarna för träd och solitärer jobbar Egidijus Pankevicius med att städa bäddarna efter vintern och förbereda dem för att ta emot större träd och solitärerEgidijus3

NAMN  Egidijus Pankevicius
GÖR  Plantskolearbetare
SEDAN  Tre år tillbaka

Det råder febril aktivitet ute i bäddarna hos Splendor Plant−  att högsäsongen närmar sig går inte att ta miste på. Vintervilan i odlingarna ska brytas och hela plantskolan förberedas för en ny intensiv växtsäsong.

Egidijus kommer från Šiauliai i norra Litauen och är inne på sitt fjärde år som plantskolearbetare hos Splendor Plant. Han bor i Ingelsträde och trivs bra både med jobb och fritid även om familj och vänner hemma så klart saknas från och till.

– Jag trivs bäst när jag är ute i naturen, med naturen och bland växter så det här jobbet passar mig. Jag har ingen trädgårdsutbildning från början men lär mig hela tiden här på Splendor Plant, berättar Egidijus.

Teamet som Egidijus ingår i jobbar på frilandsodling för stora träd och solitärer som odlas på fält eller grävs upp på klump och odlas vidare i klumdepån. Krukodlade växter hanteras inte av teamet.

–  Vi gräver upp träd och buskar med klump på vår och höst för att ha till försäljning under växternas vegetationsfas. Så här års kan vi också gräva upp stora träd och solitärer direkt i anslutning till order och skicka ut till kunderna. Men alla ordrar som ligger några veckor framåt i tiden eller som ska levereras under vegetationsperioden då det inte går att gräva upp växter, plockas från den så kallade klumpdepån.

Solitärer på klump
Runt solitärerna som stått i klumpdepån hela vintern är det tid för rensning och uppsnyggning nu på våren.

VIKTEN AV VATTEN
Egidijus visar hur de uppgrävda och beskurna rotklumparna täcks av kokosväv som hålls tätt ihop av en trådkorg. Sedan ställs plantorna i långa rader i klumpdepån.

–  Vatten är centralt i depån! Odlingen på klump kräver ständig bevattning så därför sköts det med slangsystem ute på fälten.

Under säsongen jobbar Egidijus och hans team med löpande skötsel av stora träd och buskar för att hela tiden kunna möta ordergången. Allmän översyn, trimning, beskärning och orderplock står på schemat. Svaret på frågan om vilka växter som är Egidijus favoriter kommer snabbt:

–  Vintergröna växter gillar jag absolut taxusbäst, som Taxus till exempel – alltid grön!