10 november, 2016 | Nyfiken på!

Roligt med säsongare!


NYFIKEN PÅ! Det är sen oktober när jag träffar Annie Kristensson på ett av Splendor Plants stora fält i Bläsinge. Höstfärgerna har nått sin kulmen: spirea, malus och fläder lyser ikapp i eftermiddagssolen.

annie-hakansson

VEM: Annie Kristensson
JOBBAR MED: orderplock
HOS SPLENDOR PLANT: sedan 2008

Det var ett traktorkörkort som blev Annies inkörsport till Splendor Plant. Hon jobbade tidigare med hästar men är allergisk och till slut blev det ohållbart att vistas med hästarna hela dagarna. Det blev dags att söka nytt.

– Jag gillar att jobba kroppsligt och gärna utomhus. Jag såg att Splendor Plant sökte någon på säsong med traktorkörkort. Det hade jag och på den vägen är det, berättar Annie.

Annie började på högsäsong, fick förlängning till långsäsong och sedan blev en fast anställning ledig. Hennes arbetsdagar på orderplock består av att plocka ihop de växter kunderna har beställt och köra dem in till Svanshall för vidare transport ut till kund. Det är mycket arbete ute på fält och allt plockas manuellt.

– Årstiderna i plantskolan är en stor charm med jobbet – man tröttnar inte utan ser fram emot varje period. Jag tycker mycket om de olika skiftningarna i färger på växterna under året. Ska jag välja en sämsta tid vädermässigt så är det faktiskt sommaren. Värmen går inte att skydda sig ifrån på samma sätt som kylan, konstaterar Annie.

ROLIGT MED SÄSONGARE
En annan rolig det av jobbet är när de säsongsanställda kommer på våren och det blir full rulle.

– Jag gillar att lära upp säsongare. Man träffar och får erfarenhet av olika typer av människor och olika sätt att ta sig an det här jobbet.

Hur är det egentligen när man jobbar med växter hela dagarna – kan du alla växtnamn nästan i sömnen?

– Jag kan i princip alla vetenskapliga namn men inte de svenska vilket kan bli lite lustigt ibland. Utanför jobbet är det ju svenska namn som gäller, säger Annie.

Orderplock pågår ungefär fram till veckan före jul, därefter är det uppehåll till början av mars. Under vintern ska växterna i stället täckas eller ställas tätt ihop för att minska köldpåverkan och räknas.

Vilken är favoritväxten?

– Physocarpus ’Litte Devil’ är jättefin. Den håller de vackra bladen länge och får små crèmevita blommor på våren, avslutar Annie.

little-devil-3-nyfiken-pa2
Vackra Physocarpus opulifolius ‘Little Devil’ heter smällspirea på svenska och ingår First Editions®-Serien.