Obama nungara
Obama nungara

Information om den invasiva plattmasken

Den invasiva plattmasken Obama nungara har upptäckts i Sverige och utgör ett potentiellt hot mot både natur och livsmedelsproduktion. Här kan du läsa om riskerna med arten, myndigheternas åtgärder, och hur Splendor Plant arbetar för att säkerställa att våra växter är fria från denna skadliga plattmask. Vi delar också praktiska råd för identifiering och hantering, så att du kan skydda din anläggning och bidra till att stoppa spridningen av denna invasiva art.


Bakgrund

I början av november hittades den invasiva plattmasken Obama nungara i en nyanlagd plantering i Malmö. Berörda myndigheter, det vill säga länsstyrelsen och Naturvårdsverket informerades och satte omedelbart in olika åtgärder, inklusive en begäran om beslut av nödåtgärder till den svenska regeringen. Detta eftersom arten inte tidigare omfattats av något regelverk.

Den 5 december togs frågan upp på regeringsnivå. Regeringen beslutade då att införa nödåtgärder i enlighet med artikel 10 i EU-reglering nr 1143/2014 om invasiva främmande arter. Det innebär att från och med den 7 januari 2025 betraktas Obama nungara som en invasiv art i Sverige och det är då inte tillåtet att hålla, sprida eller släppa ut plattmasken i naturen.

Splendor Plant ska vara den säkraste plantskolan att vända sig till!

Vår målsättning är att allt växtmaterial som levereras från oss ska vara fritt från Obama nungara. Du som kund ska inte riskera att hitta mask i sändningar härifrån. Utöver detta vill vi bibehålla samma breda sortiment som vi idag erbjuder våra kunder.

För oss på Splendor Plant innebär detta att vi måste ha ett effektivt kontrollprogram för allt importerat växtmaterial så att det inte innehåller plattmasken. Om vi hittar plattmasken måste den avlivas genom frysning eller upphettning. Inför vårsäsongen kommer vi därför att genomföra följande åtgärder:

  • Vi utbildar sökhundar för att de ska kunna markera om mask förekommer i sändningar. Detta är en förutsättning för att säkert och effektivt identifiera förekomst.
  • Vi arbetar med nedfrysning av växtmaterial, eftersom låga frysgrader dödar plattmasken utan att påverka växtmaterialet. Används för växtmaterial i vintervila.
  • Vi bygger en anläggning för varmvattenbehandling av växternas klumpar eller krukor, en metod som också är effektiv för att döda maskarna. Används för vegeterat växtmaterial.
  • Vi för diskussioner med våra underleverantörer för att se vilka möjligheter de har att leverera växtmaterial fritt från plattmasken.

Utöver detta följer vi självklart de anvisningar som vi fått av Länsstyrelsen i Skåne.

Information om plattmasken

Plattmasken kommer ursprungligen från Sydamerika och har fått namnet Lövplattmask som svenskt trivialnamn (Obama nungara betyder ungefär ”lövliknande plattmask”). Den tros ha kommit till Europa med transport av krukväxter.

Masken anses vara etablerad i flera länder: Spanien, Portugal, Italien, Frankrike, Belgien och Storbritannien. Utöver det är den konstaterad i Schweiz, Österrike, Irland, Slovakien, Nederländerna, Tyskland och nu också Sverige.

För kännedom, så finns det andra plattmaskar, både naturligt förekommande och införda. Bara i Europa förekommer det 28 st inhemska arter och 21 st främmande. Av de sistnämnda är nyazeeländsk plattmask (Arthurdendyus triangulatus), den enda som är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Riskerna

Obama nungara är en nattaktiv rovlevande plattmask. Den livnär sig på daggmaskar, sniglar och snäckor men orsakar inga direkta skador på växterna. En nedsatt population av daggmaskar skulle dock innebära försämrade jordar och därmed också försämrade skördar. Därför kan plattmasken vara ett hot mot den svenska livsmedelsproduktionen.

Myndigheterna drar också paralleller till när den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) etablerade sig i Sverige. Ursprungligen trodde man inte att mördarsniglarna skulle överleva här, vilket visade sig vara felaktigt. Naturvårdsverket vill därför inte att något liknande ska ske med plattmasken.

Identifiering

Plattmasken är relativt stor, fem till tio centimeter lång, en halv centimeter bred och platt. Den är mörk på ovansidan, till exempel mörkbrun, gråbrun eller rödbrun. Den har även en viss marmorering som syns bäst när den är aktiv och utsträckt eller när man lyser på den med ett extra ljus, till exempel en ficklampa. Maskens undersida är ljus, i beigegrått. Utöver detta är masken slemmig och glansig. Slemmet kan vara hudirriterande.

Obama nungara är tvåkönad och hermafrodit. Det betyder att den kan välja vilket kön den har, men det är osäkert om den är självbefruktande eller om det behövs två individer för befruktning. I övrigt verkar de leva enskilt och inte tillsammans. Masken lägger så kallade äggkokonger, som innehåller flera små maskar när de kläcks. Kokongerna är först orangeröda och övergår sedan till mörkbrunt eller svart. De är bara 4-5 mm i diameter och mycket svårupptäckta, eftersom de mest liknar frön. Varje kapsel innehåller 5-10 extremt små maskar.

Plattmasken trivs i fuktig miljö och är skicklig på att forma sig och kan tränga sig igenom mycket små hål och springor. Den vistas i jordytan eller i översta jordlagret och kan antagligen ta sig ned i jorden vid exempelvis ogynnsamma temperaturer.

Det går att förväxla plattmasken med andra arter, men framför allt tre.

  • Små sniglar – små, mörka och slemmiga, men när de lämnas i fred någon minut brukar man se snigelhornen/tentaklerna vecklas ut på huvudet.
  • Iglar – också små, mörka och blanka, men kroppen består av tydliga ringsegment.
  • Inhemsk plattmask – en liten grå plattmask som finns naturligt i Sverige. Den lever i skogs- och parkmiljöer och förekommer ytterst sällan i plantskolor.

Var ska jag leta?

För de av er som vill kolla förekomst av masken i er egen anläggning eller kontrollera inköpt material, så följer här några tips. Den går att finna under dagtid (även om masken är nattaktiv) om man vet var och hur man ska leta.

  • Titta under krukan, på marken eller mypex-väven.
  • Titta på krukans undersida.
  • Lyft ur växten ur krukan och titta på insidan av krukan: på sidorna och botten. Titta därefter på växtens rotklump: sidorna och undersidan av växten.
  • Gå igenom brätten och svarta plastlådor, titta i alla vinklar och vrår.
  • Maskarna förekommer oftast en och en, det är inte troligt att hitta flera i samma kruka, om krukan inte är väldigt stor/innehåller mycket daggmask.
  • Ser ni slemspår som glittrar så kan det vara en ledtråd.
  • Äggkapslar förekommer ofta enstaka på samma ställen som man finner masken: på marken, i och under krukan samt i och under brätten och lådor.

Identifieringsnyckel

Tipsen enligt ovan har vi samlat ihop med bilder i en separat fil, en så kallad identifieringsnyckel, som ni kan ladda ned här! The identification key is also available in English, you can download it here!

Ett tips är att ni skriver ut flera exemplar av identifieringsnyckeln till företaget, inte minst till de i personalen som tar emot växter.

Avlivning

Plattmasken tycks vara väldigt tålig. Den klarar att vara utan föda en längre tid och det finns inga kemiska eller biologiska bekämpningsmedel att ta till. Eftersom plattmasken är rovlevande och inte äter växter eller växtdelar, kan man exempelvis inte använda snigelmedel mot den.

Om du hittar en mask på din anläggning – kontakta din länsstyrelse och ta foton för identifiering. Masken avdödas genom frysning ett dygn eller genom att man häller kokande vatten över den. Klipp inte den i delar, det överlever den.

Mer läsning

Hanteringsanvisningar och mycket annan bra information om masken finns på Länsstyrelsen i Skånes hemsida.

Webbinarier och andra informationstillfällen

Vi anordnar ett par informationsmöten inför vårsäsongen för att dela med oss av kunskap och information som vi samlat på oss.

Nästa informationsmöte för svenska växtanvändare är planerat att genomföras i januari 2025. Anmäl dig här för att få en inbjudan när vi satt datum och tid. Det går bra att flera från samma företag deltar.