21 juni, 2018 | Just nu

Vi laddar för Rosens Dag!


Den 2 juli är det Rosens Dag, ett tillfälle att njuta extra mycket av blommande, doftande och på olika sätt undersköna rosor. Det vore häftigt att göra en resa genom hela landet för att se vilka olika sorter som odlas på olika platser och vilken fas blomningen är i från norr till söder.

John och Solveiga
Johns favoritros är Easy Elegance ‘Champagne Wishes’.

Tiden fram till Rosens Dag kommer vi använda till att lyfta fram våra rosor på Facebook och Instagram och ge tips och inspiration kring odling av denna prydnadsväxt framför andra.

Vad passar bättre än att inleda med att titta närmare på hur Splendor Plants kulturansvariga för rosor, John Moscoso och Solveiga Praleikiene, jobbar så här års. Försommarens värme och torka har gjort att förutsättningarna är lite annorlunda är de brukar vara:

− Nu blommar allting på samma gång och väldigt tidigt, berättar John. Rosor som i vanliga fall står i knopp till Rosens Dag kommer vara i full blom och kanske till och med ha börjat släppa sina kronblad.

Naturligt växtskydd ger friska rosor!

John och Solveiga använder sekatören som en förlängd arm – de ser blixtsnabbt var en insats med saxen kan behövas för att hålla rosorna i god form tills de ska ut i offentliga planteringar, handelsträdgårdar och Garden Centers.

− Vi pincerar rosorna för att de ska hålla sig fina och blomma i rätt tid, förklarar Solveiga och fortsätter: Här i odlingen klipper vi av knoppar, vilket ju kan verka konstigt, men för oss handlar de om att skapa fina rosenbuskar till kunderna ute i handeln, inte att njuta av blomning redan här på fältet.

1-P1270436

Njutning är det dock i alla fall, för visst blommar det. Färgprakten är fantastisk och dofterna förförande. Fullt förståeligt att humlor och bin surrar som tokar kring buskarna. Det här med pincering är något vi bör syssla med även hemma i trädgårdarna men då för att rensa bort brutna kvistar och blommor som har vissnat för att lämna plats till nya friska skott och knoppar.

− Rosor mår bra av att vi städar buskarna under säsongen, berättar John. I mitt hemland Eucuador blommar rosorna året runt och jag minns hur min mamma varje dag gick ett varv och klippte av blommor på rosorna för att främja nytillväxten.

Både Solveiga och John talar sig varma för hur Splendor Plant arbetar med rosorna. Skötseln handlar främst om förebyggande åtgärder och naturligt växtskydd.

− Vi använder friska och härdiga moderplantor att sticklingsföröka på. Vi odlar med biologisk mångfald ute i plantskolan så att det goda mikrolivet i jorden, svampar och bakterier, främjas och insekter trivs. På så sätt håller vi sjukdomar och skadedjur i schack, säger Solveiga.

'John Cabot' förför!
‘John Cabot’ förför!

Försommarens värme och torka gör att blad och blommor på rosorna mår finemang. Rosor vill förstås ha vatten men det önskas direkt ner till roten – mycket fukt och väta ovanifrån är inte det bästa för rosor. Så ett bra tips för trädgårdodlaren av rosor är att vattna direkt ner i jorden och inte spruta över hela busken, vilket dessutom är det vettigaste när vårt vatten tryter.

Vi ser fram emot Rosens Dag och hoppas kunna inspirera under veckan som kommer. Det finns nämligen en, eller minst en, ros för alla!