8 februari, 2022 | Just nu

Tobias tipsar om rosor


Tobias tipsar denna gång om rosor som han tycker borde användas mer.


Kan rosor vara doldisar?

Med tanke på att det finns många tusen olika sorter, så är det få förunnat att bli kändisar. Här kommer tre tacksamma lägre rosor, som både är friska och blommar länge. Alla tre odlar sorterna vi som rotäkta på Splendor Plant.

DAYDREAM Foto Bo Andersen

Rosa (Modern Buskros-Gruppen) DAYDREAM

Mängder av små fyllda lilarosa blommor. En ros som kommer bäst till sin rätt i massplantering eller som en låg häck. Kunde gärna få ersätta en del av all ’The Fairy’ som planteras, då den dessutom har en mycket behaglig doft. Tillhör Easy Elegance-serien. Zon 1-3(4)

’Nearly Wild’ Foto Bo Andersen

Rosa (Floribunda) ’Nearly Wild’

En klasblommig ros från 1940-talet. Enkla rosa blommor med ljusare mitt. I en tid när vi försöker måna om våra pollinerande insekter bör de enkelblommande få ett uppsving, eftersom de i högre grad har mängder av lättillgängligt pollen. Borde synas betydligt mer både i offentlig miljö och privatträdgården! Zon 1-4 (åtminstone)

SUNRISE SUNSET Foto Bailey Nurseries

Rosa (Modern Buskros) SUNRISE SUNSET

En färgglad bekantskap med halv-fyllda till fyllda blommor i rosa och aprikos. Färgspelet varierar över säsongen. Fungerar mycket bra som marktäckande ros. Fin att kombinera med perenner. Tillhör Easy Elegance®-serien. Zon 1-3(4).