2 december, 2021 | Just nu

Tobias tipsar!


Denna gång fokuserar Tobias på några barrväxter som behöver lyftas fram ur skuggan. Barrväxterna behövs verkligen nu när så mycket annat går i dvala. Det är då som de verkligen visar sätt rätta värde genom att ge struktur och vacker grönska mot den norrländska vita snön och det skånska gråvädret. Dessa tre bör användas betydligt mer:

Juniperus ‘Fontän’ Foto: SveplantInfo

Juniperus communis ’Fontän’

en

Inte en ny sort av en, men underanvänd. Med sitt sirliga överhängande växtsätt lättar den upp en plantering. Har sin givna plats i en anläggning inspirerad av den svenska heden. Sol och torra, även näringsfattiga, jordar tar fram dess styrkor. Zon 1-5.

Tsuga diversifolia FK MUSTILA E Foto: Tomas Lagerström

Tsuga diversifolia FK MUSTILA E

japansk hemlock

Den japanska hemlockens begränsning har ofta varit härdigheten, så FK MUSTILA E är ett mycket trevligt framsteg. Passar perfekt i ett woodland eller inne bland träden i en park där den kan få utvecklas över tid. Med sina mjuka barr och lätt överhängande grenar ger den ett lite trolskt intryck. Zon 1-5(6).

Thuja TECHNITO. Foto Bailey Nurseries Inc.

Thuja occidentalis TECHNITOTM

tuja TechnitoTM

En tuja lite mitt emellan. En brett konformig sort som med sina 2,5-3 m blir lite lagom stor för trädgården. Lägg därtill en mörk, nästan blågrön, färg som hålls över hela året, så får du ett bra komplement till standardsorterna. Höjd 2,5-3 m. Bredd ca 1,5 m. Zon 1-5.