19 januari, 2015 | Just nu

Plantskolister i skolbänken


Det finns ett stort behov av välutbildad och kompetent personal bland plantskolorna i Sverige. Utbildningen har därför tagits fram i samarbete mellan  LRF Trädgård/Plantskola och Hvilan Utbildning i Åkarp. Under vecka 3 hölls den första delen i utbildningen Certifierad plantskolist. Deltagarna kom från flera olika plantskolor inklusive två privatpersoner som vill jobba i vår bransch i framtiden. Ett mycket gott tecken!

Utbildningen kommer att gå över tre år med två utbildningsveckor per år. Efter varje godkänd kurs får man TCYK yrkesbevis. Fullföljer man alla 6 kursveckorna, med ett godkänt resultat, kan man sedan kalla sig Certifierad plantskolist.

IMG_1891

Splendor satsar rejält och skickade 7 personer till den första utbildningsomgången. Vi ser redan fram emot nästa start under 2016 och att kunna skicka fler studenter till nästa nya kurs på Hvilan. När praktisk erfarenhet blandas med teoretisk kunskap blir det oftast ett fantastiskt bra resultat. Både för den enskilde individen, arbetsgivaren och branschen.

IMG_1884
Tenta i sortimentskunskap den fjärde dagen på utbildningen.

Under första veckan stod det sortimentskunskap, växtfysiologi & morfologi, och mark & substrat på schemat. Under tentan i sortimentskunskap var salen full av pinnar och grenar som skulle identifieras. Nervositeten i salen lär ha varit hög…

IMG_1905
Det första Splendorgänget som ska bli ‘Certifierade plantskolister’. Från vänster; John, Asta, Frida, Maria, Bengt, Sara och Susanne.

Vad tyckte då våra studenter efter den första veckan?

Det var väldigt roligt och intressant men det var en väldigt intensiv vecka. Alla var rörande överens om att lärarna på Hvilan var mycket bra och att kursupplägget var bra. Denna första vecka var det grundläggande kunskap som längre fram kommer att byggas på. För den som praktiserat arbete i plantskola utan att ha läst teori, var det tufft och mastigt. För att få in så mycket värdefullt som möjligt under 6 veckor då måste det bli komprimerat.  Inför nästa kurstillfälle under vecka 6 är våra blivande plantskolister mer förberedda Då vet de var som väntar och de kan kanske hinna ladda energi innan det drar igång igen.

Vad var bäst under veckan? “Allt var roligt! Allt var nytt!”   var det en som tyckte.

Det är glädjande att se all den energi och det engagemang som både vår personal och Hvilan har visat!