10 juni, 2017 | Just nu

Nytt liv, nya möjligheter!


NYFIKEN PÅ! Agronom Jaime Santos har flyttat från hemlandet El Salvador via Spanien till Ängelholm. På Splendor Plant har han arbetat i tre år och lärt känna ett nytt klimat och en helt ny fauna. 

Jaime Nyfiken på


NAMN
  Jaime Santos
GÖR  Vik. kulturansvarig
SEDAN  Tre år tillbaka

Jaime Santos är vice ansvarig för Träd tillväxt och container. Hans arbetsplats på Splendor Plant består av rader efter rader med träd i varierande tillväxtstadier. Olika sorter ympas på grundstammar och får växa till sig och formas under Santos tillsyn.

Jag brinner för detta och tycker det är allra roligast att jobba med uppbyggnad av trädkronorna och se hur de formas över tiden, berättar Jaime.

Jaime Ympning

I odlingen växer våra klassiska svenska prydnadsträd med olika sortnamn, några vanliga och andra spännande nykomlingar.

För mig är hela svenska faunan ny, påpekar Jaime. Klimatet i Sverige gör att det finns mycket som blommar och mycket grönt men jag saknar all frukt som växer och mognar i El Salvador!

Jaime trivs mycket bra på Splendor Plant. Här får han utveckla sitt intresse för och sina kunskaper om växter och odling. Det bästa är att jobbet är fritt under ansvar och att det finns utvecklingsmöjligheter.

Att pincera och se trädkronorna ta form är en favoritsyssla.

Detta är helt enkelt ett nytt liv med nya möjligheter, säger Santos, och pratar medan sekatören jobbar snabbt och vant.

Vilken är favoritväxten?
Malus ’Ruby Tears’, utan tvekan! I El Salvador har vi inte träd med hängande trädkronor. Det är fantastiskt vackert och det rödbruna bladen på ’Ruby Tears’ är jättefina, avslutar Jaime.