23 april, 2015 | Just nu

Livet som praktikant


Splendor tar emot praktikanter i mån av tid och möjlighet. Nu har vi två praktikanter från två olika trädgårdsutbildningar.

IMG_1983
Rik Boerboom och Ulrika Carlén

Både Rik och Ulrika går ettåriga utbildningar inom trädgård. Rik läser till trädgårdsanläggare på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker. Ulrika går en grundläggande trädgårdsutbildning på Akademi Båstad. Båda tillhör dessutom den attraktiva gruppen “yrkesbytare” som trädgårdsbranschen gärna tar emot. Rik har tidigare jobbat som sjökapten och Ulrika har varit 18 år i resebranschen.

Hur är det att vara praktikant på Splendor?

Ulrika: Här tar ni verkligen hand om era praktikanter! Jag kände mig väldigt välkommen redan när jag kom hit för introduktion. Personalen visste att jag skulle komma och har varit väldigt hjälpsam och hela tiden berätta det man behöver veta. Man får prova på flera olika arbetsmoment och det finns en plan för vad man ska få göra. Dessutom är det ordning & reda som gäller här  och det gillar jag.

Rik: Mycket bra ställe att praktisera på! Perfekt atmosfär och stämning. Jag får svar på alla min frågor. Man lär sig mycket  och det finns så mycket kompetens samlat på detta företag. Jag har hunnit att gräva upp växter med Holmac, gräva för hand med spade, krukat av längs bandet och varit i växthuset där sticklingarna vårdas.

Det som förvånat båda är hur mycket industriell produktion det faktiskt är. Splendor Plant är ett stort företag där alla moment måste göras rationellt  och effektivt. Det är långt ifrån tanken att gå och påta i jorden och ta hand om växter. Deras syn på produktion av trädgårdsväxter har därför ändrats rejält. En annan sak som också blivit tydligt för Ulrika och Rik är vilket fysiskt, krävande arbete det är att vara plantskolearbetare. Man måste vara stark och uthållig för att klara detta.

Vad har ni för framtida planer?

Ulrika: Innan jag började min praktik på Splendor så var siktet inställt på skötsel av grönytor. Nu när jag är här på orderplock så tycker jag att detta är jättekul! Så vi får se vad det blir…

Rik: Jag planerar att starta ett anläggningsföretag tillsammans med några vänner i Falkenberg under 2016. Fram tills dess ska jag jobba och lära mig så mycket jag någonsin kan.

Båda har dessutom fått höra talas om vår roliga och uppskattade Lean-fest under förra året. Den personalfesten berättar vi inte mer om här och nu…… 😉