8 maj, 2018 | Just nu

Humor och hantverk!


NYFIKEN PÅ! Att prata med Mikolaj Wasilenko innebär att umgås med hela hans arbetslag. Bland träd, barrväxter och stora solitärer jobbar ett tätt sammansvetsat och mycket glatt grävningsteam. 


NAMN
  Mikolaj Wasilenko men alla kallar honom Cola
GÖR  Arbetar i grävningsteamet på fält
PÅ SPLENDOR SEDAN  1997

 

I långa, långa rader står de större träden, omplanterade 3 gånger, med upp till tio år på nacken och väntar på att komma iväg till försäljning. Cola och hans kollegor jobbar långt ute på fälten i Bläsinge men de är inte särskilt svåra att hitta − deras prat och skratt hörs lång väg. Det visar sig att lika litet behov som Cola har av att stå i centrum lika ointresserade är resten av gänget av att låta honom göra det. Alla pratar, alla berättar, alla är med. Ett riktigt bra team med andra ord!

Hela gänget samlat, från vänster Tolik, Will, Cola och Gintaras.

Cola har en massa etiketter hängande i arbetsbältet och förklarar att det är träden på etiketterna som ska grävas upp denna dag och transporteras till Svanshall för direkt leverans.

− Vi gräver inte till depån här och nu utan så här års kan träden tas direkt ur marken till kund, berättar Cola och pekar på trädkronorna vars storlek berättar om ett träd är färdigt för försäljning eller ej. Det finns ett stort kunnande och en yrkesstolthet och han visar hellre än att prata om sitt jobb.

Att gräva upp träd med klump

Cola väljer ett träd som uppfyller kvalitetskraven och gräver med pedagogisk hastighet upp ett rotsystem i en snygg klump och därefter tar kollegorna över och virar om rotklumpen i kokosväv och skyddar med nät. Voilà!

Förutom att gräva jobbar teamet med att putsa, klippa och allmänt sköta om träd och buskar. För Cola är jobbet på Splendor en självklarhet, precis det han vill göra:

− Jag gillar att gräva och trivs ute, särskilt när solen skiner och fåglarna kvittrar. Jag kan mitt jobb och känner träden väl.

När solen inte skiner då, vilket väder är sämst?

“REGN!” svarar alla. “Regn är mycket värre än blåst!”

Jag tackar för mig och ‘Cola’ och hans team återgår till grävjobbet. Och de har några träd att välja på!

Träd i långa rader