16 december, 2014 | Just nu

Full fart i regn&rusk inför vintern


Just nu pågår det mycket arbete i plantskolan för att skydda växterna undan frostskador. Visserligen har vi inte sett några tecken på vinter ännu men det är mycket som måste vara klart innan juluppehållet. Dagens väder är långt infrån sommarens sol, blå himmel och lätta brisar. Vår personal är tapper som gnetar på i hällregn, snålblåst och mörkgrå skyar. Nyfiken på vad som händer på Splendor en “puged” decemberdag? Är får du veta mer! “Puged” är skånska och betyder mörkt, dystert och blött.

Endless Summer®-hortensiorna plockas alltid i pall inför vintern. Först sorteras de finaste exemplaren ut och de pallpackas direkt vid bädden. De andra hortensiorna kommer sedan att köras in på vagnar i hallen och pallpackas inomhus. Pallarna med Endless-hortensior transporteras sedan vidare till kylförvaring över vintern.

IMG_1593-Endless1
Frida och Åsa väljer ut de plantor som ska drivas i växthus till våren.
IMG_1595-Endless3
Ida och Asta packar i pall.

I en annan del av plantskolan pågår liknande jobb men här är det First Editions® som packas ihop inför vintern.

IMG_1603-Pallpack2
Gintaras rensar och sorterar Spiraea ‘Superstar’.

 

IMG_1601-Pallpack1
I ösregn gäller det att hålla humöret uppe.

Hemma på gårdsplanen står det pallar i väntan på transport till vinterns lagerplats och kyl.

Även små uppdrag är viktiga. Sandsäckar är viktiga för att mypex och tunnlar ska hållas på plats under vintern. Det är många sandsäckar som behövs….

Ett litet hav av sandsäckar.
Gintaras fyller säckarna och…
Mantas knyter ihop säckarna.

Mycket av det som görs i december är förberedelser inför den nya vårsäsong som snart är här. På dessa renstädade bäddar kommer det snart att vara fullt med träd igen.