15 februari, 2016 | Just nu

Årets ros 2016


Rosens Dag logga

År 2011 inledde Rosens Dag ett stort provodlingsprojekt, Kvalitetslyft för rosor i Sverige. Syftet var att ta reda på vilka rosor som är bäst lämpade för odling i vårt land, både när det gäller sundhet och härdighet. Både äldre rosor som redan fanns i provodlarnas trädgårdar och nyare sorter som olika förädlare i Tyskland, England, Danmark, Finland och USA tillhandahöll, blev grundligt observerade och utvärderade. Totala antalet nya sorter uppgick till 131 och totala mängden plantor till ca 3 100.

I stort sett blev resultaten positiva både när det gäller sundhet och härdighet. Det märks tydligt att förädlarna satsar allt mer på att få fram friska rosor. En del rosor överraskade också med att vara härdiga i zon 5 och t.o.m. 6. De flesta rosorna var ju moderna buskrosor, tehybrider, floribunda-, klätter- och marktäckande rosor, framtagna för klimatet i Tyskland, England, Danmark och USA.

Av de rosor som fick bäst betyg har vi nu valt ut tio stycken som tävlar om titeln som Årets Ros 2016. Bland dem finns just de som visade sig mest härdiga och friska och som förtjänar en plats i våra svenska trädgårdar. Läs gärna mer om projektet och bedömningarna av rosorna på www.rosensdag.se

En expertgrupp väljer ut tre finalister senare under våren. En av finalisterna koras till Årets Ros på Rosens dag den 2 juli.

 

De nominerade är:

DOLOMITI är en utmärkt floribundaros från Kordes i Tyskland. Den har visat sig vara frisk, ovanligt härdig, zon 5, och rikblommig. Den växer kraftigt och tätt upp till 80 cm. Blommorna är relativt stora och dubbla, rosa med vit mitt. Passar utmärkt för offentliga planteringar. I provodlingen har den fått högsta betyg.

GOLDSPATZ, också från Kordes är en mycket vacker, medelhög buskros med mängder av ljusgula medelstora blommor. En av de bästa rosorna i hela provodlingen! Helt frisk med ett vackert bladverk och härdigheten blev en överraskning. Den har klarat zon 5 och t.o.m. 6 i ett par trädgårdar. Ett mycket bra val för den som vill ha en gul ros i högre zoner. Passar utmärkt också i offentliga planteringar.

CAMELOT är en klätterros från Tantau i Tyskland som kan bli upp emot 3 m hög på kort tid. Den har visat sig vara frisk och starkväxande. De småstrimmiga blommorna i rosa är stora och halvfyllda med en medelstark doft. Blomningen är kontinuerlig. Också den här rosen överraskade med sin härdighet. Zon 4 har den klarat utan skador och även zon 5 i skyddat läge. Kräver dock djup, välgödslad jord i den zonen.

SWEET HAZE är en annan ros från Tantau som bedårat många med sina mängder av ljusrosa, enkla blommor med röda ståndare. Den är en s.k. marktäckande ros då den växer lika brett som högt, upp till 50 cm. I provodling har den varit helt frisk och blommat kontinuerligt. Härdigheten räcker till zon 4. Också en ros som passar i offentliga planteringar.

KOLA kommer från Poulsen i Danmark. En låg, marktäckande, 50 cm hög och bred ros med mängder av vita, dubbla blommor sommaren igenom. Den är relativt frisk och har haft bara lätta angrepp av svartfläcksjuka på sensommaren. Härdigheten är också god då den klarat upp till zon 5 i skyddade lägen. Utmärkt för offentliga planteringar.

CARL NIELSEN är ännu en överraskning, en tehybrid från Poulsen som klarat zon 5! De stora blommorna är charmigt vågiga i kanterna, aprikosorange och doftande. Rosen växer kraftigt och blir upp till 90 cm hög. Också motståndskraften mot sjukdomar är god. Provodlarna har gett rosen betyget bra.

FIESTA hör till gruppen Easy Elegance® som kommer från Bailey Nurseries i USA. Den är en lägre buskros som väckt uppmärksamhet med sina fyllda, strimmiga blommor i gräddvitt och rosa. En ros som blommar mycket rikligt hela sommaren. Den är frisk, vital och härdig till zon 4. Lämplig även för offentliga miljöer. (Splendor Plant AB säljer hela Easy Elegance®-serien.)

Fiesta1
FIESTA

ALL THE RAGE är en annan Easy Elegance®-ros som växer kraftigt och brett upp till 60 cm. Blommorna är stora och mycket vackra, dubbla i en aprikos/gul/rosa färg. Blomningen är kontinuerlig och bladen är friska. Den har snabbt blivit populär i USA och blir det säkert även här. Härdigheten räcker till zon 4. En ros som verkligen drar ögonen till sig. (Splendor Plant AB säljer hela Easy Elegance®-serien.)

Rosa-(Mod.-Buskros-Gr
ALL THE RAGE

THE MAYFLOWER kommer från David Austin och har funnits på marknaden några decennier redan. Den har visat sig vara mycket odlingsvärd i provodlingen då den är rikligt blommande och härdig till zon 4. Som övriga Austin-rosor är den en lägre buskros, upp till 1 m hög. De rosa blommorna doftar medelstark till starkt. I provodlingen har den varit frisk.

CAP DIAMANT eller CAPE DIAMOND som den också heter kommer från en amatörförädlare i USA. Den är den mest härdiga rosen i hela provodlingen då den klarat zon 6 galant. Den blir en bred buske upp till 1,5 m och blommar rikligt och kontinuerligt med vackra, medelstora rosa blommor som doftar. Den har visat sig vara mycket frisk dessutom. En kanonros också för offentliga planteringar.  (Splendor Plant AB lanserade denna ros som nyhet 2015-2016.)

Rosa-CAPE-DIAMOND-MM-hemsidan
CAPE DIAMOND

 

Läs mer om kandidaterna till Årets Ros 2016 på Rosens Dags hemsida www.rosensdag.se.