6 september, 2018 | Just nu

NYFIKEN PÅ!


NYFIKEN PÅ Maria Brorsson har som många på Splendor Plant hamnat i växtvärlden av en slump. Ett säsongsjobb ledde till anställning och därefter har intresset för odling och växter bara frodats.

Maria Brorsson
NAMN
  Maria Brorsson
GÖR  Ansvarig uppackning buskar, träd och större perenner
PÅ SPLENDOR SEDAN  2005

Den här dagen finns Maria inte bland pallar med växter som ska packas upp utan hon sitter vid en  dator på kontoret. Säljarna är på kundbesök så Maria stöttar upp vid telefonen så att kunderna får sina ordrar; hett efterlängtade efter den torra sommaren.

− Ibland ska man vara lite överallt på samma gång, säger Maria, samtidigt som hon skriver ner namnet på en växt som så snart som möjligt ska hämtas ute i odlingen till en kund.

När Maria är på sin plats handlar det om uppackning av hemköpt, det vill säga växter som köps in utifrån som komplement till Splendors egen odling.

− Vi köper växter från Holland, Belgien, Tyskland och en liten del från Danmark, berättar Maria.

Maria har jobbat på Splendor Plant sedan 2005. Hon började på säsong i orderplock, men säsongen tog aldrig slut utan Maria blev kvar och började efter ca 3 år på uppackningen av hemköpt. Maria har två kollegor under högsäsong. I år är det Eva och Eva som ingår i hennes gäng.

− Vi jobbar jättebra ihop, poängterar Maria, när vi lämnar kontoret och ger oss ut i odlingen, där Evorna är i full gång med att packa upp.

Det tar ca två sekunder tills de tre kollegorna är inbegripna i samtal kring höjd och bredd på nån planta.

Marias Kollegor

Just detta är jätteviktigt i jobbet med hemköpta växter: att kontrollera skick och storlek på plantorna när de anländer.

− Hemköpta växter är beställda för att vara säljklara och gå direkt ut till kund. Så det är jätteviktigt att plantorna lever upp till kundens förväntningar, betonar Maria.

Som ansvarig för uppackningen har Maria en fot ute i det fysiska jobbet med att lasta av och packa upp och en fot i den administrativa världen med att ta fram listor och sköta reklamationer. Nästan varje order innehåller nån reklamation när sort, storlek eller skick inte stämmer.

− Annars är det roligaste med detta jobbet just att plantorna är så fina när de kommer. Vi får se ovanliga  och nya sorter när de är som allra vackrast.

Vilken är favoritväxten?

− Japanska prydnadslönnar som art och som kulturgrupp perenner. Lönnarna med sina vackra blad och plymformade växtsätt och perennerna för blomningen, avslutar Maria, för att ge sig iväg och hämta den där växten på lappen.