21 december, 2021 | Handfasta råd och inspiration

Splendor-personalens egna favoritväxter á la Helena


Favoritväxter med underbara höstfärger är lätta att komma ihåg så här i början av vintern. Här kommer en favoritväxt som säkert går hem i de flesta stugor…

Namn: Helena

Gör på Splendor Plant: Inköpare

Min favoritväxt: Sorbus ulleungensis ‘Dodong’ E

Min motivering: Ullungrönnen har sitt ursprung mitt i Japanska havet, där ön Ulleungdo ligger. Öns isolerade läge intresserade en av våra största dendrologer, Tor Nitzelius, som reste dit 1976. Han var övertygad om att det fanns växtrelikter, dvs. lokala växter kvar från en kallare tidsperiod, på ön. Växter som skulle passa utmärkt i Sverige. Han fick rätt! Uppe på öns högsta berg fann han ullungrönnen, som sedan dess blivit väl använt i både hemträdgårdar och grönområden. Det är ett träd att lägga märke till med sin fantastiska höstfärg, stora päronformade bär och ett bladverk med exotiskt intryck.

Växtbeskrivning: Medelstor rönn med kraftig grenbyggnad. Stora gulvita blomklasar i maj. Orangeröda päronformade rönnbär. Stora blad, intensiv orangeröd höstfärg. Sol-halvskugga. Ej alltför tidigt uppvärmda lägen. Vindtålig. Höjd ca 8-10 m. Zon: 1-4.