21 maj, 2018 | Handfasta råd och inspiration

Pantersnigeln inget hot i trädgården


Sedan mördarsnigeln gjorde sitt intåg i Sverige i mitten av 1970-talet har vi fått en svår fiende att kämpa mot i odlingar och trädgårdar. I kampen får vi dock inte glömma att det finns ”snälla” sniglar som gärna slipper bli halshuggna av bara farten.Mördarsnigel till Splendor Plant

Vi börjar med den läskiga mördarsnigeln, eller spanska skogssnigeln som den egentligen heter. En fullvuxen spansk skogssnigel är mellan 8 och 13 cm lång. Den typiska färgen är rödbrun men kan variera från brun till orange, röd och ibland nästan svart. Detta innebär att mördarsnigeln kan förväxlas med den svarta skogssnigeln, trädgårdssnigeln och även andra sniglar som gör nytta i vår natur.

Varför är mördarsniglar ett större hot än andra sniglar?

Mördarsnigeln är inte ursprungligen hemmahörande i Sverige. Den kom med i jorden när någon glad odlare plockade hem växter i kruka från Spanien. En av anledningarna till att vi behöver bekämpa mördarsnigeln är att de fortplantar sig i rasande takt utan någon stark naturlig fiende. Sniglarna är hermafroditer, det vill säga både hanar och honor. Inte nog med det – de kan även föröka sig själva. Dock sker det mesta av fortplantningen genom parning mellan två sniglar.

Mördarsnigelparty!
Mördarsnigelparty!

En snigel kan lägga upp till fyrahundra ägg. Från äggläggning till en könsmogen snigel är det bara åtta veckor. En liten tröst är att många sniglar dör redan i äggstadiet, andra som ungar. Under riktigt torra perioder är det just ägg och ungar som stryker med. De vuxna sniglarna kryper ner i marken och söker skydd och gör därmed inte så mycket skada under torkperioden, men de dör sällan. De går ner i aktivitet för att spara energi och klara sig på så lite föda som möjligt. Så snart det regnar eller trädgården vattnas blir de dock pigga, hungriga och fortplantningsdugliga igen.

Den andra anledningen är mördarsniglarnas val av föda och enorma aptit. Deras favoritmeny är det mesta som vi odlar i våra trädgårdar och parker. De är inte kräsna utan käkar det som finns att käka – till och med varandra när det kniper, därav namnet mördarsnigel.

Pantersnigeln lever ett stilla liv i våra trädgårdar

Pantersnigeln eller leoparsnigeln varierar också i utseende och färg men de flesta känns igen av fläckarna på framkroppen och diffusa ränder på bakkroppen. De är också ofta längre än mördarsniglarna när de är fullvuxna.Pantersnigel 3

Pantersnigeln lever i trädgårdar, parker och på kyrkogårdar  och ställer sällan till med någon skada. Snigelexpert Ted von Proschwitz vid Göteborgs naturhistoriska museum har kallat pantersnigeln för kompostsnigel eftersom den främst äter dött växtmaterial.

Pantersniglar förökar sig inte alls lika kraftigt som mördarsniglar och ger sig alltså sällan på levande växter. Det finns rykten som säger att pantersniglar äter mördarsniglar men det är inget som är bekräftat av expertisen.

Det finns alltså all anledning att låta pantersniglarna vara. I diskussioner kring den nödvändiga bekämpningen av mödarsniglar sägs ibland att det är lika bra att döda alla sniglar för säkerhets skull, de lär ju ändå inte utrotas i första taget. Men visst bör vi väl värna icke skadedjur så gott det går och en pantersnigel går oftast att känna igen.

Om och när du ändå väljer att döda sniglar är det skonsammaste sättet att klippa dem med en sekatör. Plocka bort döda sniglar så att de inte lockar till sig hungriga mördarsniglar.