Vem drömmer inte om ett eget syrenträd? En klassiker i mormorsträdgården som fortfarande är mycket populär. I södra Sverige närmast en vårblomma, medan den i mellansverige tillhör ett måste till skolavslutningen.
Syrener finns det många av, och från Frankrike kommer de flesta klassiska sorterna, så även ’Prince Wolkonsky’, men den är av betydligt modernare snitt, introducerad 1995. Djuplila knoppar öppnar sig till rödlila, fyllda, ljuvligt doftande blommor. Ett mörkt komplement till den ljusa och populära BEAUTY OF MOSCOW. Planterad i höst blommar den redan till våren.
Men, vem var egentligen Prins Wolkonsky? Det har faktiskt funnits en hel rad av dem, många framstående ryska statsmän, men syrenen är döpt efter en prins som valde en helt egen karriär, kanske inte helt olikt vår svenske Prins Eugen. Båda fick, passande nog, smeknamnet ”Målarprinsen”. Prins Peter Wolkonsky föddes 1901. Hans tidiga liv tillbringades i Italien och Frankrike. Först kom passionen för att måla, men snart gick den över i att formge och anlägga trädgårdar. Hans mest berömda trädgård är Les Jardins de Kerdalo, belägen ca 10 mil norr om Nantes i västra Frankrike. Peter Wolkonsky började skapa trädgården 1965 och den blev snart känd. Prinsen var en växtsamlare som höll kontakt med tidens stora trädgårdsprofiler. Till slut fanns 5000 olika växter i parken som växte fram. Eftersom han i grunden var konstnär låg hela tiden fokus på växternas färg och form, inte bara på hur sällsynt en växt var. Efter hans död 1997 (han hann se sin syren, som introducerades 1995) började trädgården förfalla, och den stora stormen 1999 (som även drabbade delar av Sverige hårt) orsakade omfattande skador. Ett stort arbete med att rusta upp och återställa Kerdalo har gjorts och 2005 utsågs parken till historiskt minnesmärke. Trädgården består av flera trädgårdar, den italienska, den kinesiska, och en ”djungelträdgård”, bara för att nämna några. Den anses av många vara den absolut främsta av efterkrigstidens trädgårdar. Trädgården är öppen för besökare, men det kan vara bra att komma ihåg bekväma skor. Nästan 18 hektar finns att njuta av!
Prinsens syren pryder sin plats även i en svensk trädgård!
Den som inte kan få nog av syrendoften gör en sats syrensaft och konserverar en bit sommar till en kyligare årstid.
Hos oss finns det fina “prinsar” som kommer att ge underbar blomglädje till våren, om de kommer i god jord innan vintern.